Skip Main Navigation Skip To Side Navigation Skip To Content

Alerts

Please provide any feedback with respect to accessibility under Ontario Regulation 191/11 by Friday, October 7 to khebert@cityofkingston.ca

The City is renovating Victoria Park in 2016. The City hosted two public meetings (spring/summer 2015) to hear from residents on two conceptual designs developed for the park. The consolidated plan was produced to represent the preferred configuration of the park elements.

Final Plan

Consolidated Concept
Click for a larger view

These improvements include:

  • A new water feature (spray elements) and a seating wall;
  • New park benches;
  • A central gathering with seating;
  • New tennis and basketball courts;
  • A picnic/BBQ zone;
  • Accessible connections to the existing play area;
  • New lighting along the north south pathway;
  • Additional tree planting.

The main existing pathways will remain intact and softball diamond and winter skating activities will not be affected. The proposed work will begin in 2016 with completion expected in the summer of 2017. Demolition of the existing wading pool took place in the fall of 2015.


Initial Concepts

At a public meeting on June 3, 2015, the community was asked to give feedback on two concept plans.

Conceptual Plan #1 Highlights

  • The tennis court is relocated in the northwest quadrant of the park and upgraded to a standard width/length.
  • The existing basketball court is relocated beside the tennis court and converted from a long narrow court to a full-width half court.
  • The central plaza/gathering space design is angular in form.
  • Seating will allow for groups and individuals to gather near active and passive areas in the park.
  • A linear water feature runs north south through the plaza.

Conceptual Plan #2 Highlights

  • The tennis court is relocated in the northwest quadrant of the park and upgraded to a standard width/length.
  • The existing basketball court is relocated to the east of the plaza area and is converted from a long narrow court to a full-width half court.
  • The central plaza design is curvilinear in form.
  • Seating will allow for groups and individuals to gather in proximity to active or passive areas in the park.
  • The water feature is oval in shape